Korkutucu olay: E-sigara kanlı ağız yaralarına yol açtı

Endonezya’da yaşayan genç bir kadın, e-sigara sebebiyle kanlı ağız ülserleriyle karşı karşıya kaldı. 22 yaşındaki ismi açıklanmayan genç, ağzının içinde ve çevresinde, yemek yiyip içemeyecek kadar acı veren yaralardan şikayet ederek doktorlara başvurdu. 

Doktorlar hastaya uçuk testi yaptı ancak sonuçları negatif çıktı. Yaşam tarzı değişiklikleri hakkında kendisine soru sorulduğunda, semptomlarının çıkmasından yaklaşık bir yıl önce e-sigara kullanmaya başladığı ortaya çıktı.

Doktorlar sonunda ona, ağız içinde ve çevresinde nadiren görülen alerjik reaksiyona benzer bir tür cilt rahatsızlığı olan eritema multiforme (EM) teşhisini koyabildiler. Vakayı ABD’deki bir tıp dergisinde açıklayan akademisyenler, rahatsızlığın büyük olasılıkla “e-sigarayla bağlantılı” olduğunu söyledi.

Eritema multiforme’nin e-sigaradaki propilen glikol, gliserin, nikotin, tatlandırıcılar veya diğer toksinler gibi belirli maddeler tarafından tetiklenebileceğine dikkat çektiler.

HER YIL YÜZ BİNLERİ ETKİLİYOR

Eritema multiforme, ABD’de her yıl yaklaşık 200 bin kişiyi etkiliyor. Genellikle uçuk veya bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gibi bir enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktır. Semptomlar arasında bazen kaşıntılı veya ağrılı olabilen pembe-kırmızı deri ve ağız lezyonlarının yanı sıra eklem ağrısı, ateş ve kaşıntı yer alır. 

Aşırı durumlarda, eğer hasta yemek yiyemiyorsa, aşırı ağrı çekiyorsa veya ciddi derecede susuz kalmışsa hastaneye yatırılması gerekebilir. 

Hasta, doktorlara yaklaşık bir yıldır elektronik sigara cihazlarını kullandığını ancak hiçbir zaman sorun yaşamadığını açıkladı. Belirtileri başlamadan kısa bir süre önce, hiç normal sigara içmemiş olan kadın, başka bir tat denemek için elektronik sigara likitlerini denedi. 

Doktorlara “merakından” elektronik sigara içmeye başladığını ve arkadaşlarıyla birlikte günde birkaç kez e-sigara içtiğini söyledi.

Hastanın durumu eritema multiforme’nin hafif bir formu olarak değerlendirildi ve doktorlar tedavi dışında, elektronik sigarayı bırakması gerektiğini vurguladı. Sadece bir hafta içinde hastanın büyük bir iyileşme gösterdiği kaydedildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x